Ett företagslån är lätt att få om du gör rätt

När ditt företag är i startfasen kan du behöva ett lån för att växa snabbare. Ja, det finns sätt att starta ditt företag med mycket lite kapital, men även för verksamheter online kan du behöva lån för tillväxt och expansion av din verksamhet. Ofta är uppstartsföretag och småföretagare rädda för att ta lån, eftersom de tror att återbetalningen av samma lån med ränta kommer hindra deras tillväxt. Faktum är att ett lån inte är så stort ansvar om du har gjort dina läxor rätt. Att snabbt ta ett lån utan att undersöka marknaden och känna till ditt företags tillväxtpotential kan däremot vara skadligt för din verksamhet.

Din affärsplan är viktig

Det spelar ingen roll hur erfaren din ledning är, när din affärsplan är svag. När du ber om ett lån från långivare försöker de hitta skäl för att uppfylla det önskade lånet. Lånegivare vill vara säkra på att lånet de återbetalas i tid och enligt de villkor som ställts vid lånetidpunkten. Långivare kommer mest troligen inte mäta möjligheterna för ditt företag att återbetala lånet baserat på vad du säger. Vad de vill se är en solid affärsplan och det är därför du behöver ha en affärsplan som imponerar.

En stark affärsplan kommer att bestå av följande och några fler.

  • Företagets beskrivning
  • Ledarroll och erfarenhet
  • Produktbeskrivningen
  • Strategi för marknadsföring
  • Finansiella prognoser
  • En sammanfattning
  • Dokumenterat kassaflöde

Tänk på att bankerna ofta tittar på kassaflödet i den dokumenterade formen, och deras granskning är inte begränsad till vad dina prognoser är för framtiden, utan viktigare hur du har lyckats med saker tidigare. De kommer att titta på ditt företags kassaflödesrekord under de senaste åren för att se om du borde få det lån du ber om. Så håll din affärsplan i åtanke och se till att du har arbetat med alla aspekter av den för att presentera något imponerande för investerarna.

Dina låneoptioner är många

Ibland har du en solid affärsplan och allt annat är på plats, men din förståelse för de olika lånealternativen är dålig. Många småföretagare har intrycket att den enda institution som är tillgänglig för dem för att erhålla ett lån är en bank. Det är långt ifrån sanningen eftersom det finns dussintals andra sätt att få lånet eller investeringen för startups som är mycket lättare att hantera än ett banklån, exempelvis Almi företagslån. Några av de andra möjligheterna som finns är fakturafinansiering (factoring), finansieringslån för affärsutrustning med mera. Om du vill komma igång med din verksamhet och ingen av dessa alternativ verkar bra för dig så finns det online fundraising.

Online Fundraising (insamling) har blivit ganska populär för att få investeringar för ditt startup företag från personer som tror på din idé och koncept, likt Shark Nest, Draknästet eller Dragons Den på TV. Med hjälp av en finansieringswebbplats exempelvis https://gogetfunding.com/ har du tillgång till hundratusentals investerare som finns över hela världen som är villiga att hjälpa om du kan övertyga dem att din affärsplan är bra, samt teamet som ligger bakom ditt projekt. Så undvik att göra de misstag som många småföretagare gör när de tycker att banken är den enda platsen för att få in kapital till sitt företag.

Din timing att ansöka om ett lån är viktigt

Detta är ett stort misstag som många småföretagare ofta gör och betalar priset i form av att inte kunna få det lån de vill ha på de villkor som de vill ha. Du kommer alltid att få höra att ha en stark affärsplan krävs eftersom det är det enda sättet som investerare kommer att lita på dig som företagare eller affärsman. När du skapar din affärsplan, slår du inte bara slumpmässiga siffror på ett papper. Din plan bör ge dig en uppfattning om vad dina företagsbehov kommer att vara den kommande tiden. Det är då det är vettigt att ansöka om lån i förväg och inte när det krisar.

När du ansöker om ett lån vid kris ses du som ett företag på väg mot konkurs. De flesta investerare kommer att se ditt företag som det sjunkande skeppet och de kommer aldrig vilja satsa pengar på det. Att få ett lån under dessa omständigheter kan bli nästintill omöjliga. Detta är anledningen till att du ska ansöka om ett företagslån i förväg och inte precis när du behöver det. Du måste också komma ihåg att godkännandeprocessen för ett lån kan ta tid också, även om många långivare idag har blivit blixtsnabba. Om du behöver pengarna direkt, kan varje dag som passerar under godkännandeprocessen orsaka mer skada för ditt företag.

Rätt personer kan göra skillnaden

Att delegera ansvar till rätt personer är en konst och färdighet som inte många företagare har. Ofta litar småföretagare för mycket på sina egna färdigheter och är rädda för att lita på någon annan person att göra saker för dem. Detta kan vara ett stort misstag eftersom du inte kan vara mästare i alla branscher samtidigt. Till exempel kan du vara bra på att göra noggranna prognoser för verksamheten, men inte särskilt bra på försäljning och slående marknadsföring. Om du måste lägga din affärsidé, marknadsföringsförmåga och räckvidd till investerarna väljer du den som bäst kan presentera den. Trots din omfattande affärsplan kommer du inte få lån på grund av din nervositet och brist på självförtroende när det handlar om att fungera som en smart säljare.

Du måste komma ihåg att investerare inte investerar bara i ditt företag, de investerar också i dig som person. Det är mycket viktigt för dem att tycka om din personlighet för projektet. Om du uppträder oförberedd eller nervöst framför dem, så kommer du visa ett intryck av att du inte är lämplig för att leda projektet och din förmåga till beslutsfattande är felaktigt. Därmed kommer du inte kunna skapa ett starkt team.

En väl förberedd presentation vinner investerarnas hjärtan

Det spelar ingen roll vem som gör presentationen om innehållet är tråkigt. Det är viktigt att den som presenterar tar upp de punkterna som investerare är mest nyfikna på att få veta. Först, håll koll på dina siffror och delge dem i rätt punkter vid presentationen. Var investerare i ditt egna sinne och föreställt dig på de frågor du skulle fråga om någon presenterade samma produkt / tjänst för dig. Ha din revisor, rådgivare och affärsjurist vid din sida när du förbereder presentationen. Du vill inte ge fel siffror under presentationen och krascha i en dålig affär. Det viktigaste är att förklara din affärsidé så tydligt som möjligt. Många gånger är presentationerna så övermäktiga att investerare få riktigt grepp om affärsidén. Om de inte förstår ditt företag, kommer de aldrig att investera.

Svårt att få lån?

Svårt att få lån?

Att få ett företagslån är inte så stor utmaning. De flesta gånger är det bara några små misstag i ovan nämnda områden som blir orsaken till att du förlorar möjligheter att få rätt lån till ditt företag.

  • Skapa en solid affärsplan
  • Välj de rätta personer för att representera ditt företag
  • Använd alla alternativ som är tillgängliga för dig vid rätt tillfälle för att öka din verksamhet i den takt du vill

Vi rekommenderar Fedelta företagslån och Lendo Företagslån

Lämna en kommentar