Factoring – att sälja fakturor

Factoring är ett finansieringsmedel som har växt snabbt och är ett sätt för företag att effektivt kunna öka sitt kassaflöde. Istället för ett banklån kan verksamheten sälja eller belåna sina fakturor och detta kan speciellt hjälpa små och medelstora företag att utvecklas och expandera.

 

Vad är factoring?

Finansbolag och banker erbjuder den här typen av tjänst som kallas factoring. Den innebär att företag och verksamheter säljer eller belånar sina fakturor hos ett finansbolag eller bank. Factoring har blivit ett populärt sätt att finansiera företagets expandering och vanligen används sättet av små eller medelstora företag. Företaget skyddas mot kreditrisker via factoring och har därför blivit ett substitut till de traditionella banklånen.

Fördelarna med factoring

Det finns för- och nackdelar för nästan allt och factoring är inget undantag. En stor fördel är att företaget får tillgång till pengarna omgående och det är factoringbolaget som tar över kreditrisken, därför är det också viktigt att läsa på om företaget som köper fakturorna. En annan fördel med att sälja sina fakturor är den möjliga positiva inverkan det kan ha på företagets relationer. Om du som företagare känner dig trygg kommer det spridas till dina kunder och vidare till leverantörer.

Olika begrepp och förklaringar inom factoring

Det kan vara krångligt att hålla reda på alla termer och begrepp inom factoring, därför kommer här en liten begreppsförklaring för att förhoppningsvis reda ut trådarna:

  • Fakturaköp – en typ av factoring där några eller alla fakturor sälja och överlåts till banker eller finansbolag.
  • Factoring med regress – det här är en form av fakturaköp och innebär att fakturan som inte har blivit betald kommer köpas tillbaka av företaget efter ett antal avtalade dagar och därmed behåller kreditrisken.
  • Factoring utan regress – det här är en annan form av fakturaköp där risken för utebliven betalning övergår till finansbolaget när personen i fråga inte kan betala fakturan.

 

  • Fakturabelåning –  det här innebär att företaget intecknar sina fakturor hos ett finansbolag eller bank. Vanligtvis är belåningsgraden runt 70-90 % av fakturan och parterna avtalar summan hos exempelvis ett finansbolag. Företaget behöver meddela kunderna om att överlåtelsen har skett och blir sedan informerad av finansbolaget när betalningen har genomförts.

 

Hur mycket kostar det att sälja sina fakturor?

När ditt företag tecknar ett avtal med ett factoringbolag kommer ni överens om vissa villkor. Det är viktigt att du som företagare läser igenom villkoren noggrant innan du signerar avtalet, villkoren kan variera mellan olika factoringbolag men vissa villkor brukar vanligtvis förekomma. Villkoren är ofta lika med avgifter och sådana avgifter som kan förekomma är exempelvis årsavgift, som är en kostnad för att ha dig som kund i princip. Räntor som avser kostnader för risker som factoringbolaget tar, Limitavgift som avser kostnader för finansiering och fakturaavgifter som kan förekomma vid tryckning exempelvis. Det brukar vanligtvis förekomma två till faktorer till villkoren, kreditlimit som är summan som du maximalt kan låna och brukar vara 8-10 % av verksamhetens årsomsättning och belåningsgraden, som betyder att du maximalt kan låna 70-90 % av företagets kundfordringar.

Att tänka på vid fakturaköp och sälja fakturor

I företagets tidiga stadium kan factoring vara en bra och smidig lösning på företagets finanser men det finns även nackdelar och risker med att sälja eller belåna sina fakturor. Bland annat kanske inte kunderna uppskattar att affärer sälja vidare till en utomstående part och känner sig inte trygg att fortsätta vara kund. Tänk därför på att undersöka olika factoringbolag för att hitta det bolag som passar din och ditt företag bäst. Läs igenom villkor och jämför med andra factoringbolag för att se vilket som kan kännas tryggt för både dig och dina kunder.

Mer information och börja sälja fakturor

Första fakturan kan säljas helt gratis!