Företagslån enskild firma

Att driva en enskild firma eller enskild näringsverksamhet som det också kallas har lite annorlunda utmaningar och svårigheter än ett aktiebolag. Företagsformen innebär att ägaren är personligt ansvarig för företagets skulder och därför är det viktigt att hålla koll på företagslån till en enskild firma och vad det innebär. En enskild firma anses ofta vara den bästa företagsformen för den som vill starta företag och komma igång snabbt eftersom det är enkelt och billigt.

 

Att bli beviljad företagslån med enskild firma är ofta lite svårare än med aktiebolag, just för att ägarens ekonomi är företagets ekonomi. Det finns inte någon tydlig gräns mellan företaget och dig som ägare, det är därför viktigt att du som privatperson också har ordnat ekonomi eftersom det tittas på vid ansökan. Långivare vill att du visar upp säkerheter inom både företaget och dig som är ägare, desto fler säkerheter du kan visa upp desto större chans finns det för beviljat företagslån.

 

Vad tittar långivare vanligtvis på?

 

Ju tidigare företaget är i uppstartsfasen desto fler säkerheter kommer troligtvis behövas eftersom många företag inte klarar sitt första år och det är därför större risk för långivare att bevilja företagslån. Det är viktigt att du kan visa långivaren att företaget kan betala tillbaka lånet och ju fler ekonomiska säkerheter du och din enskilda firma kan visa upp, desto bättre. Ett tips är att jämföra långivare när du ska ansöka om företagslån eftersom de har olika villkor för olika bolagsformer. Vissa långivare spelar det inte roll för vilken företagsform er verksamhet har utan tittar på helheten och förmågan att betala tillbaka lånet medans andra långivare bara erbjuder företagslån till andra företagsformer. Vanliga faktorer som långivare tittar på vid ansökan är:

 

 • Hur företagets affärsplan ser ut och om den är realistisk
 • Budgeten – är den hållbar?
 • Om företaget har funnits en längre tid kan långivare titta på tidigare bokslut
 • Ägaren av företaget och eventuella delägare, om deras ekonomi är stabil
 • Helheten på den enskilda firman

 

Fördelarna med enskild firma

 

Många anser att den främsta fördelen med att driva enskild firma är att det är mycket enklare, en hel del administrativt arbete minskar för den som driver enskild firma – speciellt låneansökan om företagslån. Vid enskild firma är det också enkelt att låna mellan ägaren och företaget, du lånar lite pengar av dig själv. Eftersom du som ägare är personligt ansvarig över företagets skulder skapar det också möjlighet för andra sorters lån om inte företagslån blir beviljat. Det man alltid ska ha i åtanke vid enskild firma är att det är du som blir återbetalningsskyldig om något skulle hända.

 

Så ansöker din enskilda firma om företagslån

 

Ansökan genomförs enkelt digitalt och kan utföras på bara några minuter. De flesta långivare ger snabba svar om ditt företagslån blev beviljat eller inte. Även om företaget eller den enskilda firmans ägare besitter betalningsanmärkningar kan ansökan godkännas om företaget anses kunna betala tillbaka lånet. Många långivare utför utbetalning inom någon bankdag och sedan finns pengarna på bankkontot – flexibelt, enkelt och effektivt för att din enskilda firma ska kunna utvecklas och kliva närmare framgång.

 

Företagslån aktiebolag

Ett väldigt vanligt lån är företagslån för aktiebolag eftersom ägarna inte har något personligt ansvar över företagets ekonomi. Det är alltså företaget som är den juridiska personen och ansvarar över lånet och många aktiebolag kan skapa lönsamhet med ett bra företagslån.

Vad ska företagslånet användas till?

Företagslån för aktiebolag är utformade för att verksamheten ska kunna växa och expandera, därför är de ofta anpassade efter företags finansieringsbehov. Oavsett livslängd på aktiebolaget kan företaget behöva investera i nytt material och maskiner eller behöver lösa ekonomiska problem på ett snabbt och effektivt sätt. Vid ansökan om företagslån behöver aktiebolaget motivera varför lånet behövs och vad det ska användas till, vanligen används pengarna till ett eller båda följande punkter:

• Företagslånet ska användas för att expandera är en vanlig orsak till ansökning av företagslån. Det spelar ingen roll hur länge aktiebolaget har varit på marknaden, den kan behöva investera i nya maskiner eller nytt material. Ett äldre aktiebolag kanske behöver investera mer kapital i att utveckla marknadsföringen för en ny tjänst exempelvis.

• Företagslånet ska användas för att lösa ekonomiska problem kan vara en orsak till att verksamheten söker sig till företagslån. Det kanske har uppstått en ekonomisk kris som företaget behöver hjälp att ta sig ur. Tänk alltid på att lån ska betalas tillbaka, dessutom med räntekostnader och månadsavgifter som företagslånet medför, därför är det viktigt att tänka över beslutet om lån för företaget.

Jämföra företagslån

Oavsett vad lånet ska användas till är det alltid fördelaktigt att jämföra företagslån med flera långivare för att ditt företag ska få lägst ränta och bäst villkor. Flera långivare beviljar företagslån oavsett bolagsform och ansökningen går oftast snabbt att fylla i. Du får snabbt svar hos olika långivare för att undersöka och jämföra vilket lån som passar er verksamhet bäst.

Vad är personlig borgen vid företagslån?

Ofta krävs det att en ägare eller VD för företaget går i personlig borgen för att få ett företagslån beviljat. Detta betyder att den personen blir återbetalningsskyldig om företaget inte kan återbetala lånet och det finns några faktorer att tänka på om du funderar på att gå i personlig borgen. Bland annat bör du ta del av kreditupplysningen som långivaren gjorde på aktiebolaget för att undersöka eventuella dolda kostnader och fundera en extra gång på att gå i borgen för lån som har lagts upp under många år, det kan bli kostsamt i slutändan. Ett tips är också att se över om det finns någon försäkring som kan skydda om något oväntat skulle hända med företaget. Många långivare på marknaden erbjuder på senare tid företagslån utan personlig borgen för att företaget exempelvis ska kunna expandera utan att ägaren av företaget eller personen som gått i personlig borgen känner sig stressad och pressad av återbetalningsskyldighet.

Så ansöker aktiebolaget om ett företagslån

Du som företagare behöver inte göra speciellt mycket efter att långivaren har blivit informerad av intresset för företagslån. Det som behövs är affärsplanen och årsredovisning, du behöver också kunna motivera varför företaget behöver lånet och vad ska det ska användas till. Långivare går sedan genom ansökningen och tittar bland annat på företagets säkerheter i form av lager eller inventarier för att sedan gå vidare till verksamhetens sparande och storlek på eget kapital som finns. Räntan bestäms individuellt med hjälp av utvärderingen om företagslånet blir beviljat. Ofta går ansökningsprocessen snabbt och effektivt digitalt på webben och företaget kan ha lånet utbetalt inom kort.

Fedelta – flexibla företagslån utan dolda avgifter

fedelta företagslån

Letar du efter sätt att finansiera din nystartade verksamhet? Behövs nya entreprenadmaskiner till företaget? Fedelta Finance erbjuder företag och verksamheter företagslån på valfritt belopp upp till 500 000 kr. Vilken bransch ni verkar i eller vilken storlek företaget har är av mindre betydelse, Fedelta tittar på helheten och företagets förmåga att återbetala lånet. Ansökningsprocessen är enkel och effektiv och du får svar redan inom några timmar! Det kostar ingenting att ansöka och vid beviljade lån sker utbetalning inom 1-2 bankdagar.

Mer information och ansök

Om Fedelta Finance

Oavsett storlek, bransch eller bolagsform erbjuder Fedelta Finance företagslån till verksamheter. Deras ledord är flexibilitet och nytänkande och de vill att lånet ska kunna möjliggöra framgång för företaget. De har själva i många år drivit företag i olika branscher och vet vilket hårt arbete och engagemang som entreprenör det krävs för att lyckas. Deras ambitioner är flexibla och snabba företagslån för alla företag som behöver finansiell hjälp med att driva företaget eller verksamheten mot framgång, detta visar Fedelta genom snabba svar på ansökningar och snabb utbetalning av beviljade lån.

Fedelta Finance lånevillkor för företagslån

Fedelta Finance erbjuder företagslån på mellan 25 000 och 500 000 kr med en återbetalningstid på 6-36 månader. Det finns en enkel lånekalkylator på deras hemsida där du kan snabbt räkna ut vad den preliminära månadskostnaden kan bli utifrån återbetalningstid och lånebelopp. Fedelta satsar enormt på flexibilitet och tycker inte om dolda avgifter, de erbjuder därför flexibel amortering där du exempelvis utan extra kostnad kan betala lånet i förtid. Lånet är räntefritt och inga övriga avgifter än den fasta månadskostnaden tillkommer, månadskostnaden fastställs individuellt vid kreditbedömningen och är momsbefriad.

Oavsett storlek på företag, bransch ni verkar i eller vilken bolagsform ni har så har företaget möjlighet att låna pengar. Fedelta anser att det viktigaste att titta på är företags återbetalningsförmåga, med hjälp av kreditbedömningen. Det sker en individuell prövning där helheten har störst betydelse, eventuella betalningsanmärkningar behöver nödvändigtvis inte betyda ett avslag på låneansökan heller. Med tanke på att ansökan inte kostar något kan det inte skada att fylla i formuläret och se om ditt företag har möjligheterna att finansiellt driva verksamheten närmare framgång och tillväxt.

Så ansöker du om företagslån hos Fedelta

Med dagens teknik ansöker går det enkelt och snabbt att ansöka om företagslån hos Fedelta Finance på deras hemsida. Att fylla i ansökan tar bara några minuter där det behövs uppgifter som önskad återbetalningstid och lånebelopp. Det kostar ingenting att ansöka och svaret kommer samma dag. För att kunna fatta sitt beslut gör Fedelta en kreditbedömning med Creditsafe som kan involvera både företaget och företagets företrädare. Om ansökan blir godkänd och beviljas sker utbetalning inom 1-2 bankdagar. Företagslånet kan användas för att köpa in nya maskiner till er verksamhet eller för att finansiera produktion eller marknadsföring. Tveka inte och ansök idag om företagslån hos Fedelta för att utveckla och förbättra ert företag!

Ett företagslån är lätt att få om du gör rätt

När ditt företag är i startfasen kan du behöva ett lån för att växa snabbare. Ja, det finns sätt att starta ditt företag med mycket lite kapital, men även för verksamheter online kan du behöva lån för tillväxt och expansion av din verksamhet. Ofta är uppstartsföretag och småföretagare rädda för att ta lån, eftersom de tror att återbetalningen av samma lån med ränta kommer hindra deras tillväxt. Faktum är att ett lån inte är så stort ansvar om du har gjort dina läxor rätt. Att snabbt ta ett lån utan att undersöka marknaden och känna till ditt företags tillväxtpotential kan däremot vara skadligt för din verksamhet.

Din affärsplan är viktig

Det spelar ingen roll hur erfaren din ledning är, när din affärsplan är svag. När du ber om ett lån från långivare försöker de hitta skäl för att uppfylla det önskade lånet. Lånegivare vill vara säkra på att lånet de återbetalas i tid och enligt de villkor som ställts vid lånetidpunkten. Långivare kommer mest troligen inte mäta möjligheterna för ditt företag att återbetala lånet baserat på vad du säger. Vad de vill se är en solid affärsplan och det är därför du behöver ha en affärsplan som imponerar.

En stark affärsplan kommer att bestå av följande och några fler.

 • Företagets beskrivning
 • Ledarroll och erfarenhet
 • Produktbeskrivningen
 • Strategi för marknadsföring
 • Finansiella prognoser
 • En sammanfattning
 • Dokumenterat kassaflöde

Tänk på att bankerna ofta tittar på kassaflödet i den dokumenterade formen, och deras granskning är inte begränsad till vad dina prognoser är för framtiden, utan viktigare hur du har lyckats med saker tidigare. De kommer att titta på ditt företags kassaflödesrekord under de senaste åren för att se om du borde få det lån du ber om. Så håll din affärsplan i åtanke och se till att du har arbetat med alla aspekter av den för att presentera något imponerande för investerarna.

Dina låneoptioner är många

Ibland har du en solid affärsplan och allt annat är på plats, men din förståelse för de olika lånealternativen är dålig. Många småföretagare har intrycket att den enda institution som är tillgänglig för dem för att erhålla ett lån är en bank. Det är långt ifrån sanningen eftersom det finns dussintals andra sätt att få lånet eller investeringen för startups som är mycket lättare att hantera än ett banklån, exempelvis Almi företagslån. Några av de andra möjligheterna som finns är fakturafinansiering (factoring), finansieringslån för affärsutrustning med mera. Om du vill komma igång med din verksamhet och ingen av dessa alternativ verkar bra för dig så finns det online fundraising.

Online Fundraising (insamling) har blivit ganska populär för att få investeringar för ditt startup företag från personer som tror på din idé och koncept, likt Shark Nest, Draknästet eller Dragons Den på TV. Med hjälp av en finansieringswebbplats exempelvis https://gogetfunding.com/ har du tillgång till hundratusentals investerare som finns över hela världen som är villiga att hjälpa om du kan övertyga dem att din affärsplan är bra, samt teamet som ligger bakom ditt projekt. Så undvik att göra de misstag som många småföretagare gör när de tycker att banken är den enda platsen för att få in kapital till sitt företag.

Din timing att ansöka om ett lån är viktigt

Detta är ett stort misstag som många småföretagare ofta gör och betalar priset i form av att inte kunna få det lån de vill ha på de villkor som de vill ha. Du kommer alltid att få höra att ha en stark affärsplan krävs eftersom det är det enda sättet som investerare kommer att lita på dig som företagare eller affärsman. När du skapar din affärsplan, slår du inte bara slumpmässiga siffror på ett papper. Din plan bör ge dig en uppfattning om vad dina företagsbehov kommer att vara den kommande tiden. Det är då det är vettigt att ansöka om lån i förväg och inte när det krisar.

När du ansöker om ett lån vid kris ses du som ett företag på väg mot konkurs. De flesta investerare kommer att se ditt företag som det sjunkande skeppet och de kommer aldrig vilja satsa pengar på det. Att få ett lån under dessa omständigheter kan bli nästintill omöjliga. Detta är anledningen till att du ska ansöka om ett företagslån i förväg och inte precis när du behöver det. Du måste också komma ihåg att godkännandeprocessen för ett lån kan ta tid också, även om många långivare idag har blivit blixtsnabba. Om du behöver pengarna direkt, kan varje dag som passerar under godkännandeprocessen orsaka mer skada för ditt företag.

Rätt personer kan göra skillnaden

Att delegera ansvar till rätt personer är en konst och färdighet som inte många företagare har. Ofta litar småföretagare för mycket på sina egna färdigheter och är rädda för att lita på någon annan person att göra saker för dem. Detta kan vara ett stort misstag eftersom du inte kan vara mästare i alla branscher samtidigt. Till exempel kan du vara bra på att göra noggranna prognoser för verksamheten, men inte särskilt bra på försäljning och slående marknadsföring. Om du måste lägga din affärsidé, marknadsföringsförmåga och räckvidd till investerarna väljer du den som bäst kan presentera den. Trots din omfattande affärsplan kommer du inte få lån på grund av din nervositet och brist på självförtroende när det handlar om att fungera som en smart säljare.

Du måste komma ihåg att investerare inte investerar bara i ditt företag, de investerar också i dig som person. Det är mycket viktigt för dem att tycka om din personlighet för projektet. Om du uppträder oförberedd eller nervöst framför dem, så kommer du visa ett intryck av att du inte är lämplig för att leda projektet och din förmåga till beslutsfattande är felaktigt. Därmed kommer du inte kunna skapa ett starkt team.

En väl förberedd presentation vinner investerarnas hjärtan

Det spelar ingen roll vem som gör presentationen om innehållet är tråkigt. Det är viktigt att den som presenterar tar upp de punkterna som investerare är mest nyfikna på att få veta. Först, håll koll på dina siffror och delge dem i rätt punkter vid presentationen. Var investerare i ditt egna sinne och föreställt dig på de frågor du skulle fråga om någon presenterade samma produkt / tjänst för dig. Ha din revisor, rådgivare och affärsjurist vid din sida när du förbereder presentationen. Du vill inte ge fel siffror under presentationen och krascha i en dålig affär. Det viktigaste är att förklara din affärsidé så tydligt som möjligt. Många gånger är presentationerna så övermäktiga att investerare få riktigt grepp om affärsidén. Om de inte förstår ditt företag, kommer de aldrig att investera.

Att få ett företagslån är inte så stor utmaning. De flesta gånger är det bara några små misstag i ovan nämnda områden som blir orsaken till att du förlorar möjligheter att få rätt lån till ditt företag.

 • Skapa en solid affärsplan
 • Välj de rätta personer för att representera ditt företag
 • Använd alla alternativ som är tillgängliga för dig vid rätt tillfälle för att öka din verksamhet i den takt du vill