Investera i aktier

Allt du behöver veta om aktier

Vill du ha ett sparande där du själv kan vara med och påverka? Vill du att ditt sparande ska ha möjligheten att växa mer? Då kan ett sparande i aktier vara en utmärkt idé men vad är en aktie? Hur fungerar det med aktier och varför vill man äga aktier? Vi har samlat grundläggande information om aktier för att göra det enklare för alla att handla och spara i aktier.

Vad är aktier?

Enkelt förklarat är en aktie en ägarandel i ett företag och detta innebär att när du äger aktier är du delägare i företaget. Företaget behöver vara ett aktiebolag och deras aktier behöver vara noterade på en handelsplattform eller en börs. Anledningar till att ett aktiebolag väljer att använda aktier kan vara för att finansiera företaget. Detta kan vara antingen när bolaget bildas eller när det behöver komma in nytt kapital till företaget.

Hur fungerar det med aktier?

När du har köpt en aktie blir det ett bevis på att du nu äger en del av företaget. Efter köpet kommer du bli registrerad som ägare i något som kallas aktieboken, det är ett register över alla aktieägare. Aktiehandeln är idag elektronisk och aktierna är registrerade i olika databaser, därför är aktier egentligen ingenting fysiskt. Förr fanns det aktiebrev som var ett fysiskt ägarbevis på att man äger en viss aktie men nuförtiden kallas ägarbevis för en avräkningsnota. Detta är ett kvitto på hur många aktier som du har sålt eller köpt, till vilken kurs aktien låg på och vilket likvid- och affärsdatum som affären besitter. Den här avräkningsnotan finns att tillgå där du har aktierna, exempelvis din bank eller ett institut.

Vilken typ av aktie ska man välja?

Beroende på hur aktiv och engagerad du vill vara i företagets verksamhet och framtid kan det vara fördelaktigt att välja olika aktier. Är det exempelvis bara A-aktier i företaget som medför en rösträtt kan det vara en bra idé att välja den här typen av aktier. Är du mer av en småsparare spelar det ingen större roll vilken typ av aktie du väljer. B- och C-aktier ägs ofta av privatpersoner och brukar därför också handlas mer än A-aktier.

Flera anledningar till att äga aktier  – när ska man köpa aktier

Anledningen till att många vill äga aktier är helt enkelt för att kunna tjäna pengar på att äga aktierna. Detta gör du genom olika sätt genom exempelvis att aktiens värde sjunker och du säljer aktien till ett högre pris än vad du köpte den för. Genom att ta del av aktiernas utdelningar har du också möjlighet att tjäna pengar.

Bäst tid på dagen för att köpa aktier brukar vara klockan 17:00 precis innan stängning och runt lunchtid 12:00 är också bra. Sämsta tiden att köpa aktier är på morgonen när börsen öppnar runt 09:00.

Det finns olika typer av aktier

Aktier finns i olika typer som kallas för A-, B-, C-aktier och preferensaktier. A-, B- och C-aktier brukar också kallas för stamaktier och brukar vara det man syftar på i vardagligt tal om aktier. Stamaktier kan bland annat ges ut när företaget startas och bokstäverna visar skillnaden mellan aktietyperna. Exempelvis visar de hur mycket rösträtt du har på företagets bolagsstämma. Bolaget väljer själv hur uppdelningen av aktierna ska se ut och vilka rättigheter som varje aktietyp medför. Vanligtvis brukar A-aktierna berättiga fler röster på bolagsstämman än vad B- och C-aktierna ger. Preferensaktier är en mer speciell typ av aktie som innebär att aktieägaren har rätt till utdelning före stamaktierna. Dessa aktier har företrädesrätt och oftast har preferensaktier en förutbestämd fast utdelning, till skillnad från stamaktierna som inte har någon begränsning.

Tips! Läs gärna vårt inlägg om Lendo företagslån